Pilaren toernooi 4 November 2012
 
Over Toontje straks meer.
Om 13.00 zo als aangegeven op de Waagtoren web site was ik in de pilaren.
Dit kwam alleen, omdat ik een jonge man naar binnen zag gaan, ik was in de veronderstelling, dat er nog niemand was, maar als goed gevormde ram volg je de schapen.
Binnen in de pilaren trof ik de charmante jonge barkeepster,grotendeels ontblote linkerschouder, zeer modieuze  bril, mooi groen truitje donkerbruin haar, midden dertig.
Ze kon schaken, maar hoe je strategisch speelde, plannen maakte enz. Daar had ze geen kaas van gegeten.
Als schaak talentloze om met Jan Poland te spreken herkende ik het probleem!
Als je maar lang genoeg blijft schaken en net als Jan doe ik dat al bijzonder lang (42 jaar.) wen je aan dat gegeven feit.
Nog even  gezellig leuk verder gekeuvelt met de leuke meid, maar er moesten stukken opgestelt worden.
Daar kwam Gerard binnen, je staat niet op de deelnemerslijst riep hij!!
We zitten helemaal vol er aan toevoegend, aan mijn verwonderde gezicht zag hij dat hij een doelpunt gescoord had, iets waar ze verder op in de middag bij AZ zeer blij mee zouden zijn geweest.
Daar kwam  Albert luidkeels roepend ik ben zeker de eerste! Nee die eer heb ik hem niet gegund.
Albert verhaalde over zijn prachtige overwinning op zijn Marokkaanse tegenstander bij Ënpassant.
Ondertussen de stukken opgestelt hebbend. Ook dirk van der meijden en Piet Pover te hebben verwelkomt, aanschouwde ik naderhand de inderdaad echt indrukwekkende partij, prachtige overwinning van Albert.
Ondertussen was ook Toontje binnen gekomen, Toontje een gebrekig ogende, begin midden of eind vijftiger. Kaal dun spichtig hoofdje met bril. Gelukkig kijk ik ook niet elke dag in de spiegel, maar mijn opgegeven maten kloppen niet met die van Toontje.
Het wachten was op Ton Fasel, daar waar Ton Morcus, Ronald Groot en Greven en Ruud Nieuwenhuis ook werden verwacht.
Ton kwam gelukkig wel de overig genoemden niet.
Met 12 man begonnen we dit Toernooi 9 Waagtoren spelers en daar reken ik eigenaar Gerard Brouwers bij, drie Koedijkers Jan Barteling, André Buter en ondergetekende 12 man dus.
Als je met weinig man speelt, zo als ik bij Dos gewend ben en ook wel bij Opening dan word het wat luidruchtig.
Toontje zat aan de bar, was door Gerard geinviteerd om ook te spelen. Want dan zou Gerard ook een punt halen deze middag.
Gerard had Toontje achteraf helemaal niet nodig! Speelt met het jaar sterker! Haalde zeer verdienstelijk 2 punten en tegen hem gespeelt hebbend!
Ik moest aardig in de buidel tasten om Gerard het hoofd te bieden.
Een pelregel fout van Gerard, een aangeraakt geslagen stuk waardoor ik wellicht de partij kon winnen.
Zo wou ik niet winnen we kwamen remise overeen. Een paar momenten zaten er in de partij van Gerard tegen Rob Heijink een partij die ik nauwlettend kon volgen, met iets actiever spel had Gerard
Rob in het middenspel wat nerveuzer kunnen laten worden.
Op die momenten zie je nog dat Gerardniet  echt een geoefende speler is, Rob wist handig op de tweede rij te komen en met zijn nodige ervaring was het klusje daar na snel geklaart.
 
Toontje had ondertussen aan de bar uitvoerig verteld dat hij ooit remise had gespeelt met Hans Böhm, dat is geloof ik ondertussen 20 jaar terug, als je weet dat in die jaren ook Rini Kuijf en Lex Jongsma hun opwachting maakten. Als simultaan gever in de pilaren.
Dan weet je waarom de pilaren het schaakcafé in Alkmaar is.
Het toernooi vorderde, in ronde 1 had Ton Fasel net teruggekeerd van 4 weken vakantie Jan Barteling overtuigend van het bord gezet.
Iedereen die van de kennis van Jan Barteling weet en hoe veel vlijt deze nijvere (eeuwige) schaakstudent er in stopt! Moet daar inderdaad een beetje van onder de indruk zijn.
Jan was er inderdaad neduusd van Ton riep zich manhaftig uit tot kampioen, de schaduw vrezend van Piet Pover en Dirk van der Meijden al na ronde 2 wist de rest van de deelnemers, dat ze niet meer mee deden. Dit als je het zo kan ondergaan, met de nodige cynische humor!
 
Een andere poteniële kampioen gesponsord door West Malle, Albert van der Meijden speelde in ronde 3 tegen Jan Barteling, de toch al beduusde Jan, maar ook groot aanhanger van west malle bezweek onder de druk van Albert en West Malle, tja zo veel tegenstand daar kunnen we niet tegen op.
 
In ronde 4 zat ik tegen Gerard en Albert tegen de nimmer versagende Ger Lemmen, een nieuwe spelregel werd geboren!
Albert ruilde de witte dame van d1 naar d8 en nog geen 3 zetten later kwam Ger met zijn opmerkelijke nieuwtje, hij rokeerde kort let wel, met de zwarte toren op e8 en koning op f8.
Nou is west Malle een correcte sponsor, doping en alles het hoorte er bij in het leven.
Maar de regeltjes niet naleven er zijn toch geen regels meer in dit leven!
 
Claim riep Albert! En niet voor het laatste vandaag! Enorme hilariteit, jongere broer Dirk gediplomeerd wedstrijdleider zou er bij moeten komen!
Dit gebeurde allemaal niet! Heel even opperde Ger nog dat hij zou vertrekken. Albert liep van het bord hij had gewonnen! Ger schikte zich met zijn enorme geestelijke zorg ervaring in de minne en gaf Albert zijn overwinning
 
In ronde 5 speelde Albert tegen sterkere jongere broer Dirk, ook hier dacht hij de overwinning te pakken. Maar Dirk kon hem  een halt toe roepen.
 
Het kwartier tempo per partij had als gevolg dat wij rond 5 uur al hadden kunnen gaan eten.
Dit deden wij niet, in ronde 6 speelde ik nog een mooie onderhoudende flank schaakpartij tegen Opening jeugdtrainer en goede vriend Rob Heijink, die liet netjes zien, waar  veel training geven toe leid, de partij was amusementsrijk, op het eind amuseerde Rob zich het best.
 
Een heerlijke rode bieten maaltijd met gehakt bal, met 2 de bord toe voor meerdere deelnemers,
Bracht zelfs west Malle tot bedaren, die had ook in ronde 6 verloren.
De strijd zou gaan tussen Piet Pover, Dirk van der Meijden en dicht bij de derde plaats was Ger Lemmen.
 
In ronde 7 behaalde Piet zijn titel, wist ik mijn score naar 3 op te vijzelen middels een overwinning op Albert! Dat is allemaal niet belangrijk Piet ging meen ik naar huis met lekkere whiskey en Dirk als tweede met ongeveer zo iets! Ger knap als derde, met een aardig slaapkopske met de nodige genever
 
Er werd nog lang nagevluggert, we kijken weer uit naar de pilaren 2013 en daar voor weer een heerlijke schaakzomer op de boot bij de pilaren.
Gerard voor de zo veelste keer bedankt namens de Waagtoren en mij
 
Ronald Kamps.