Vierde 750 Bourgondisch Möllietoernooi – 8 juli 2007

Op de enige mooie dag van een troosteloze julimaand vond alweer het vierde Möllietoernooi plaats. Koude drank was er weer in overvloed en ook het buffet was weer okidoki. In zijn zeer Frans ingerichte tuin, waar alle begroeiing genadeloos was weggesnoeid en ook zijn oudhollandsche pomp er aan had moeten geloven, was alle ruimte voor de 18 deelnemers.
Het deelnemersveld was verdeeld in een Grootmeestergroep en een Meestergroep. Behalve met het schaken waren er ook nog punten te verdienen met een gecombineerd sjoel- en schaakkennisquiz-klassement. In het negenrondige schaaktoernooi haalde Danny Stoop met zeven punten de hoogste score. Ruud Niewenhuis wist echter een extra punt met de sjoel/quiz te behalen en werd voor de derde keer toernooiwinnaar. Zoals iedere Quizsamensteller hoort te weten moet men echter 3 keer achtereenvolgens of vijf keer in totaal een beker winnen om hem definitief te mogen houden. Omdat Ruud hem vorig jaar niet won, moet hij nog twee keer winnen om de beker definitief de zijne te mogen noemen.
In de Meestergroep werd Sam Kuilboer glorieus winnaar. Hij versloeg zelfs menige grootmeester, zoals Jan Barteling, Dirk Slikker en Willem Punt.

Al met al weer een geweldig geslaagd toernooi, met dank aan gastheer Ron en gastvrouw Anja!

Na de uitslag vinden we nog een impressie van Ronald Kamps, gejat van de site van Opening '64.


Gedetailleerde uitslag:

            Titel Schaak Sj/Quiz Totaal  WP
Ruud Niewenhuis     GM  6,5   1   7,5   47
Danny Stoop       GM   7        7   47,5
Dirk Slikker       GM  6,5       6,5   46,5
Sam Kuilboer       IM   6        6   42,5
Ron Greven        GM   6        6   39,5
Jan Barteling      GM  4,5   1,5   6   39,5
Thijs van Wijngaarden  IM   5        5    44
Ron Möllenkamp      GM   5        5    43
Ronald Kamps       IM  4,5       4,5   48
Jan Meringa       GM  4,5       4,5   43,5
Willem Punt       GM   4   0,5   4,5   40,5
Jan Piersma       IM  4,5       4,5   34,5
Jan van Dam       GM  4,5       4,5   31,5
Koos Hoogland      IM  3,5       3,5   37
Rinus Roskam       IM  3,5       3,5   36,5
Eddy de Wit       IM  2,5       2,5   36,5
Reg Roodzant       IM  2,5       2,5   35
Jan Hettema       IM  0,5       0,5   36,5

Ron Möllenkamptoernooi 8 juli 2007

s middags om half 1 kwam ik in de hoytinkstraat aan, de eerste ontdekking was dat Ron zijn vrouw en vergeef mij dat ik je naam niet weet na gisteren, een andere kleurspoeling in haar haren had.
Brutaal constateerde ik dat ik als enig niet bij Koedijk spelend lid de eerst aanwezige speler was ,Ron en echtgenote verwelkomde mij allerhartelijkst.
De schakers druppelden binnen maar liefst 18 man uiteindelijk, eerste constatering Koedijk heeft vrouwelijke schakers nodig.
Om kwart voor 1 togen topfavoriet Danny en evenzo runner up Ruud Nieuwenhuis
binnen na het uitleggen van de huisregels (waar staat het bier o.a!!) nam het toernooi een aanvang.
We speelden in een a en b categorie op rating dus ik viel onder de b categorie echter liep je wel alle Koedijk cracks mogelijk tegen het lijf zo geschiedde ook
Ik mocht beginnen tegen Jan Barteling, alvorens dat alles hadden wij allen zo goed mogelijk een schaakquiz ingevuld uitgezocht door Rons vrouw knap hoor dame we weten nu wat we mankeren als we schaakblind zijn dan leiden we aan de sämische ziekte en de Donnerfontein staat in Salzburg dat was een leuk cryptisch vraagje.
De partij tegen Jan was weer allerheftigst Spaans en een eindspel uiteindelijk met koning 2 pionnen van mij tegen Jan zijn koning wat met ervaren hand en oog gespeeld moest worden en ik heb er wat pat gezet moet ik laten weten, deze keer niet Jan ging fraai mat een leuke overwinning op mijn sympathieke oud clubgenoot.
De 2
de ronde bracht mij tegen Ruud Nieuwenhuis goedemiddag!! Alles werd meteen uit de kast gevraagd, nou dat speelt ook het best denk ik, Ruud speelde siciliaans geen b3 iets waar we het laat in de nacht nog over gehad hebben, ik kreeg een pracht stelling met groot voordeel tegen Ruud als zo vaak, de floepert inderdaad een betere schaker als ik ontkwam toch nog met 50 seconden op de klok.
De derde ronde bracht mij Jan van Dam er kwam vanuit een siciliaan een stelling met leeuwmotieven op het bord en inderdaad in die eerste ronden was het hoofd heel goed en ik bond Jan aan mijn zegekar het speeltempo was overigens12,5 minuut p.p.p.p.
De 4
de ronde oud clubgenoot evenals Jan, Ron Greven die goed gelezen had dat ik niets van lettisch snapte (zie verslag omni simultaan) naar aanleiding van dat toernooi wou Ron nog een appeltje met mij schillen, na een fantastisch gevecht wederom gaf ik met koning toren paard tegen Ron zijn koning en toren met voor hem nog 8 seconden op de klok, ook bij DOS heb ik dit afgrijselijke feit ooit begaan in Purmerend toen met nog 7 seconden niet goed pratend achteraf maar de stelling was niet te winnen remise tot grote consternatie van omstanders (Reg Roodzant)
Er gingen al stemmen op van die niet Koedijker gaat dit toernooi toch niet winnen
Ik verzekerde menigeen dat ging niet gebeuren.
Tussendoor was er heerlijk eten en ook het vochtgehalte per partij kon goed bijgehouden worden, leuke gesprekken met Sam Kuilboer, Koos Hoogland,
Die mij vaak als postbode zien (wie niet!) Eddy de Wit oudclubgenoot bij opening 64 die ik er aan herinerde dat hij ooit onderwijzer was wat hij heel leuk vond dat ik het nog wist na 21 jaar.
Ronde 5 bracht mij oud kampioen Thijs van Wijngaarden de eerste waar ik qua spel niets van wist Thijs telde mij op keurige wijze uit, Thijs voor de volgende keer je bent geregistreerd in de database waarvan akte.
Tussendoor ging ik sjoelen ik haalde 80 punten en was onder de indruk van Willem Punt zijn score die er 105 had gehaald dit bleek niet genoeg voor de overwinning zou later die middag blijken.
Grote schaakverrassing van de middag ging ik niet worden al ging het best goed,
Sam Kuilboer bond o.a. oud kampioen jan Piersma en Dirk Slikker aan de zegekar
Breed lachend en dik verdiend eindigde Sam als beste b speler ’s avonds op 6 punten. Er aan toegevoegd wordend dat hij komend seizoen a speler moest worden.
Helemaal vreemd is het niet overigens vorig jaar trof ik Sam met Hettema in Zaandam waar hij Jean paul Ory heerhugowaard 1800+ nog opbracht Sam is dus goed in het snelle werk.
Ronde 7 bracht mij jan Meringa in het Hollands met pionoffer op g4 van Jan deed
Hij het in het vervolg behoorlijk verkeerd en eindigde ik zou achteraf blijken op de van te voren getekende 50% 4,5 tussendoor had ik ook nog Koos Hoogland opgebracht vergeef mij de hersens zijn na gisteren nog wat beneveld.
De rondes daarop brachten mij duidelijke nederlagen tegen uiteindelijke kampioen Danny Stoop en Dirk Slikker in omgekeerde volgorde.
De quiz werd gewonnen door Jan Barteling met ik als goede 2
de.
Ruud Nieuwenhuis haalde 109 punten bij het sjoelen en eindigde met die topscore
+ een ook behoorlijk goed ingevulde quiz aan kop in het totaal klassement.
Willem Punt de scheidend kampioen kwam door zijn geweldige sjoelscore nog op de 8
ste plaats in het totaal klassement.
Tot half 11 bleven wij ’s avonds nog gezellig bij de familie Möllenkamp, uiteindelijk belandde ik met Ruud en Danny nog in de pilaren waar ik na wat nederlagen tegen beiden, ze ook allebei nog een keer mocht opbrengen het valkbier vloeide rijkelijk.
Na nog een afzakkertje bij een wederzijds goede vriend van Danny en mij viel ik laat in de nacht voldaan van de gezellige dag in slaap Ron en familie bedankt in gezondheid tot volgend jaar.