Website: http://www.herwinvanwelbergen.nl/svdrienerlo/http-docs/index.php
Overijssels kampioenschap blitz voor viertallen

Op 17 oktober 2009 werd door onze zusterclub Drienerlo een snelschaaktoernooi voor viertallen georganiseerd, waarbij een Koedijkteam natuurlijk niet mocht ontbreken. Jan Rietveld, Jan van Dam, Paul Roomer en Rinus Roskam bleken bereid de Koedijker kleuren (geel-zwart?) te verdedigen. Toen Rinus Roskam toch niet beschikbaar bleek, werd Dirk Slikker, zeer tegen de zin van Paul Roomer, bereid gevonden om als vervanger mee te gaan. Hoezeer Paul gelijk had zou later blijken.
Volgens de ontvangen informatie zou het toernooi pas om half twee aanvangen, zodat chauffeur Paul Roomer rustig aan kon doen. Toen we voor de tweede keer op de A1 in een file terecht kwamen (ongeluk Land- of Range- of gewoon Rover - het was in ieder geval een soort Jeep, maar ook weer niet...), begon het toch wel wat te nijpen. Dankzij of ondanks Paul's keurige navigatresse, wisten we om kwart over een het terrein van de Twentse Universiteit te bereiken.
Paul en Jan R. stiefelden gelijk de Bastille binnen, want daar zou het toernooi plaatsvinden. Dammie en Dirk bleven natuurlijk eerst nog even buiten voor een teugje nicotine. Daar zagen ze op een afstandje enige blauwe figuren, die hevig stonden te zwaaien en te wenken. Smurfen? Nee, drie dronken koeien, waaronder Erik Jostmeijer. We waren de speelzaal voorbijgereden. Dammie ging vervolgens de Bastille in om Jan en Paul naar de juiste locatie te leiden. Na een tijdje kwam hij terug met Paul, maar Jan was nog zoek. Waarop Paul terugging om Jan te zoeken, waarna Jan alleen arriveerde. Die vervolgens....
Na een tijdje waren we er toch alle vier, maar bleek dat het toernooi om een uur begonnen te zijn. We hadden de eerste ronde een bye gekregen, want er was een oneven aantal deelnemers.
We konden gelijk aan de bak voor de tweede ronde. Er deden maar zeven teams mee, dus er werd een dubbele competitie afgewerkt, waarbij je een keer zwart en een keer wit had tegen dezelfde tegenstander. Er mocht niet worden gewisseld in de bordvolgorde.
De deelnemende teams waren: ESGOO (gem. rating 2005), Drie Dronken Koejen (gem. rating 1648), Koedijk (gem. rating 1716), De Kloppenburgers (gem rating 1904), Drienerlo I (gem. rating 1964), Drienerlo II (gem rating 1700), Drienerlo IV (gem rating 1537). De gemiddelde leeftijd van de andere teams lag zo'n dertig tot veertig jaar onder die van Koedijk. Dat deed zich voelen, omdat het nu eenmaal om partijtjes van vijf minuten ging. Er werd door ons dan ook weinig in de melk gebrokkeld. Paul, aan bord een, deed het nog het beste met 3½ punten uit 12 ronden. Hij snoepte onder andere een remise af van de voormalig kampioen van de Overijsselse Schaakbond (SBO), wat later diens enige (½-)puntverlies bleek. Jan R. haalde aan bord vier 2½ punt en Jan Dam aan bord drie 2 punten. Dirk aan bord twee was weer de slechtste met 1½ punt. Hij had zeker bij 10 van de 12 partijen gewonnen gestaan plus meestal nog tijdvoordeel, maar stortte elke keer in de laatste minu(u)t(en) in. Het bontst maakte hij het nog in de laatste ronde, toen hij weer bijna al zijn voordeel verspeeld had en maar remise aanbood. Als hij eerst even op het klokje had gekeken, had hij gezien dat hij zelf nog 30 seconden had en zijn tegenstander al door de vlag was.
Als ik het wel heb, hadden we aan het eind twee matchpunten, maar het kunnen er ook minder geweest zijn. Bij de prijsuitreiking bleek dat we toch nog een mooie geldprijs hadden gewonnen, omdat we van zover waren gekomen. Toernooiwinnaar was het ongeslagen ESGOO.
Na een vlotte terugreis konden we om half negen al weer aanschuiven bij de Kolonist in Heerhugowaard, waar we onze geldprijs, met een kleine eigen bijdrage, omzetten in drank en voedsel.
Bij een volgende deelname moeten we wel wat beslagener op het ijs verschijnen.

Op de site van de Overijsselse schaakbond: ( http://www.sboschaak.net/ )
Esgoo beste team bij snelschaakkampioenschap

Het team van Esgoo heeft zaterdag 17 oktober het teamsnelschaakkampioenschap van de SBO gewonnen. Het 4-tal, bestaande uit Henk Bernink, Zyon Kollen, Andre Langendijk en Remko Algera wist alle 14 partijen in winst om te zetten. De Kloppenburgers (Lonneker) pakte de tweede plaats en Drienerlo 1 was de nummer 3.

De beste individuele score werd gescoord door Andre Langendijk (Esgoo) die aan het derde bord 14 punten haalde.(100% score) De andere topscorers waren Henk Bernink (Esgoo) op bord 1 met 13 punten, Zyon Kollen (Esgoo) op bord 2 met 13,5 punten en Melle Edens (De Kloppenburgers) op bord 4 met 12 punten.

Martin Borggreve

18 oktober “