Geplukt van: Website Schaakvereniging Drienerlo

Toernooi Drienerlo vermoeiend en verrassend maar zeer leuk

Het open snelschaaktoernooi van de SV Drienerlo is gewonnen door Jasper de Jong van Dr. Max Euwe. De jeugdige Enschedeër haalde afgelopen zaterdag (4 oktober) in de finalegroep 9 punten. Dat is twee punten meer dan Jan van Run uit Amstelveen. Derde werd Ernst-Jan Pluim Mentz die speciaal voor dit toernooi zijn oude blauwe shirt van de SV Drienerlo had aangetrokken en zes punten haalde.
Het toernooi kende een unieke speelvorm. De twintig deelnemers werden verdeeld in vijf groepen van vier. Vervolgens speelden ze tegen alle tegenstanders in deze groep. Normaal doet men dat ronde voor ronde, maar bij Drienerlo had men bedacht dat dit ook tegelijkertijd mogelijk was. Daardoor zag je de spelers van bord naar bord lopen en daar hun zet doen om vervolgens door te wandelen naar het volgende bord.
Naast de unieke vorm van spelen was ook de puntentelling uniek bij het schaken. Om te snelle remise enigszins uit de weg te gaan had de organisatie besloten om voor winst drie punten te geven. Een remise leverde één punt op en verlies bleef gewoon nul punten.
Daardoor kon het gebeuren dat Patriek Vleeming na drie voorronden het vreemde aantal van 28 punten uit 10 partijen bijeen had gesprokkeld. Het zou het hoogste aantal blijken te zijn.
In de finale bleek Vleeming echter zijn kruit verschoten te hebben. Jasper de Jong bleek over de langste adem te beschikken en trok de winst naar zich toe. Daardoor mag hij zich de allereerste winnaar ter wereld noemen van een toernooi met Drienerlose indeling.
Omdat het toernooi zo uniek was, trok het niet alleen regionale spelers, maar ook spelers uit het hele land. Van Maastricht tot Koedijk en van Amsterdam tot Arnhem kwamen de spelers naar het sportcentrum op de campus om deel te nemen aan het eerste toernooi met Drienerlose indeling.
Uiteindelijk zouden alle deelnemers zeer vermoeid weer huiswaarts keren, maar wel met het idee aan een verrassend en opvallend sportief en leuk toernooi deel genomen te hebben. In elk geval kunnen ze alvast in training gaan voor het tweede toernooi met Drienerlose indeling, want die gaat er na dit succes zeker komen!
Dan volgt hieronder nog de uitslag van de finalegroepen:

Groep 1:
Jasper de Jong (dr. Max Euwe) 9 punten
Jan van Run (Zukertort Amstelveen)7 punten
Ernst Jan Pluim Mentz (Esgoo) 6 punten
Patriek Vleeming (Park Stokhorst) 4 punten
J. Perrenet (VSM Maastricht) 4 punten

Groep 2:
Thomas de Hoop (De Schaakmaat Apeldoorn) 9 punten
Erik Jostmeijer (Schaakgroep Koedijk) 7 punten
Anne Veltman (Dr. Max Euwe) 6 punten
Dirk Slikker (Schaakgroep Koedijk) 5 punten
Jessica Groenhuis (Dr. Max Euwe) 1 punt

Groep 3:
Jan van Dam (Schaakgroep Koedijk) 9 punten
Siebren Elgersma (JSV Minerva) 7 punten
Youri Gerritse (SV Eindhoven) 5 punten
Joris Slegers (SV Drienerlo) 5 punten
Joop Overmaat (SV Almelo) 0 punten

Groep 4:
Fetze Elgersma (JSV Minerva) 10 punten
Paul ten Vergert (SV Lonneker) 8 punten
Barend Tempelman (De Schaakmaat) 7 punten
Jorinde Elgersma (JSV Minerva) 3 punten
Rob Lubbers (UVS Arnhem) 0 punten