Eupen

De deelnemers minus Ruud en Thijs

Op vrijdag 11 april toog een 13-tal leden van onze Schaakgroep naar België voor een toernooi in Eupen. De vroege vogels vertrokken ’s morgens en konden ’s middags in Malmedy genieten van het lentezonnetje en menig Blonde Leffe. Opvallend was verder dat menig poedeltje hier een rood jasje droeg, wat meestal weer bij zijn bazinnetje kleurde. De anderen pakten naar keuze enkele andere files en bereikten het hotel aan het begin van de vooravond. Het inchecken had Willem (hier ook bekend als Guillaume en op het toernooi als William) in vloeiend Frans geregeld.
Een soort 4-persoonskamer met 1 douche, en 3 x een 3-persoonskamer waren het gevolg.
Op het gezellige plein in Malmedy werd een geschikt restaurant gevonden waar 13 hongerige en dorstige Koedijkers plaats konden vinden. Er werd wat geschoven met tafels, gegoocheld met menukaarten en wederom wist Willem voor 13 personen eten op tafel te krijgen.
Kijk, schaken is niet zijn sterkste punt, maar als hij iets moet regelen in het Vlaams, Duits, Frans, Italiaans, Creools, Russisch, Cubaans of Turks, hij redt zich er uit. Met een stalen glimlach roept hij dan "natuurlijk heb ik het geregeld!". Later zie je wel of je op je bord krijgt wat je eigenlijk wilde eten.
In het hotel werd uiteraard een snelschaaktoernooi georganiseerd. Omdat Jépé en Arno op het laatst hadden afgezegd bleek het toernooischema voor 14 man nog thuis te liggen.
Jépé nam de telefoon niet op (bleek vertrokken naar Salland) maar gelukkig kon Arno uit een oud Corus toernooiboekje telefonisch het schema doorgeven.
De 14e man werd gevonden in Alain, de hoteleigenaar, die zei 2 jaar niet geschaakt te hebben en zichzelf best wel goed vond. Gelukkig haalde (kreeg?) hij inderdaad enige puntjes.
Roland Punt ging uiteindelijk met de 1e prijs naar bed maar had dan ook het minste alcohol tot zich genomen.

De volgende ochtend werd blind vertrouwd op het navigatiesysteem in Eriks auto, daarom reden we over de berg Rigi (waarvan ik dacht dat die in Zwitserland berg speelt) en moesten oppassen voor overstekende skiërs, herten en ander groot wild. Inderdaad reden we in Eupen rechtstreeks naar de schaaklokaliteit. Een schitterend gelegen clubhuis, eigendom van de SK Rochade Eupen, opgeluisterd met menig gewonnen trofee. Foto’s van alle wereldkampioenen schaken uit heden en verleden, schaakcartoons en andere curiosa stonden uitgestald. Er waren 3 zalen, zat je in zaal 1 dan was je grootmeester of oud-kampioen van Koedijk (Slikker) en kreeg je een groot bord naast je met de naam en de ELO van je tegenstander erop; in zaal 2 hielden onze meeste leden zich op; zaal 3 was eigenlijk de gezelligste maar hier speelden ook de meeste jonge meisjes, zoals Madelaine Bähr en Romy Spangenberger. Romy werd het meisje met het rode haar gedoopt, en de ander het meisje met het beertje. Koos kreeg toen als bijnaam de man met het biertje. Jan Hettema toonde geen scrupules tegen deze dametjes in de dop.
Deze jonge dames ontpopten zich als vaste puntenleveranceuzes van onze leden. Alleen Rob van Seeters heeft eenmaal voor een van deze jonge meiden in het stof gebeten. Beiden speelden met diverse mascottes (beertjes) op schoot en op tafel. Koos had het er even moeilijk mee om tegen de overmacht van Bähr en haar beertjes te winnen, maar ook hij gaf schaakvereniging Leipzig-Lindenau een draai om de oren. Tussen de middag werd op het nabijgelegen voetbalveld een heuse Nederland-Duitsland gespeeld. Koedijk won met 10-3 van Leipzig…. Jan van Dam, Willem Punt, Dirk Slikker, Ruud Niewenhuis (meestal op 1 slof) en Roland Punt scoorden er duchtig op los. Aan het eind van de zaterdag gloorde er bij enkele leden nog hoop op een goed resultaat met schaken anderen waren al geheel ontgoocheld, echter niet Rob van Seeters die zich bij het avondeten als een ware Fred Kaps of Hans Kazan voordeed. Voor wie een feestje organiseert, vraag Rob en je hebt een avondvullende show. Waarom is die man niet de showbusiness ingegaan?
Ook voor Koos werden prachtige ideeën aangedragen om zijn superglas wereldwijd voor te gaan schrijven. De hele wereld dreigt zelfs een glazen Renotherm dak te krijgen.

Zondag weer over de berg. Na enige tijd werd auto 3 gemist, even werd gedacht dat ze in een haarspeldbocht over de vangrail gekieperd waren, maar gelukkig kwamen ze niet echt veel later in Eupen aan zelfs met de tas van Ruud N., die bijna in Malmedy was blijven staan. Ruud had beter zijn tas niet op kunnen halen want zijn resultaten werden er niet beter op en prijzen kreeg hij niet mee.
Na de revanchewedstrijd bij het voetballen (3-4 voor Leipzig) sloeg de vermoeidheid bij de onzen toe. Maar zelfs een ronde met maar 2,5 uit 13 kon onze mannen niet breken.
In deze ronde speelden bovendien 2 leden tegen elkaar…..
Er deed ook een rolstoeler mee van ELO 2000+. Achtereenvolgens verloor hij van Dirk,
won van Ron, won van Roland en won van Ruud. Of het kwam omdat zijn vriend steeds met zijn gebit achter hem stond te klapperen of omdat hij echt kon schaken zullen we nooit weten, maar hij moet een prettig Koedijk-gevoel gekregen hebben. Dick en Erik speelden een hilarische partij, er werd geen stuk geslagen en er werd tot remise besloten nadat Dick al zijn 16 stukken op de 2e en 3e rij had gezet. Ieder bleef op zijn eigen helft.
Thijs ging zondagavond met de trein huiswaarts zodat Dick hem maandagmiddag ergens in de Daalmeer nog de beker kon laten zien. Volgend jaar toch maar het vliegtuig?
Aan het eind van het toernooi bleek Ron Greven het hoogst geeindigd: 65e van de 123.

65. Ron Greven 5-1-5 5,5 pnt
67. Erik Jostmeijer 4-3-4 5,5
73. Dirk Slikker 4-2-5 5
91. Willem Punt 3-3-5 4,5
93. Jan van Dam 4-1-6 4,5
95. Dick Brugman 3-3-5 4,5
99. Roland Punt 4-0-7 4
102. Ruud Niewenhuis 4-0-7 4
107. Thijs van Wijngaarden 3-2-6 4
115. Koos Hoogland 2-3-6 3,5
116. Jan Hettema 3-1-7 3,5
119. Rinus Roskam 2-2-7 3
121. Rob van Seeters 2-1-8 2,5
Totaal 54 uit 143 = 37,7%

Sinds Workum wordt ook de score per auto-team bijgehouden:
Volkswagen Koos 21 punten (Jan vD, Dirk, Rob, Ron)
Toyota Erik 17 punten (Willem, Rinus en Roland)
Citroën Dick 16 punten (Jan H, Ruud en Thijs)

Om 18:45 uur was de Siegerehrung. Koedijk kon meteen komen opdraven om de grootste beker in ontvangst te nemen van een soort Commissaris van de Koning type namens de Duitstalige Gemeenschap van België. Dick Brugman als Reiseführer nam met een keurige buiging de beker in ontvangst, benevens 4 flessen Sekt en een vaantje!
De heer Michael Gurevich, Grootmeester van beroep, ging slechts met een envelop naar huis als winnaar van het toernooi waardoor menig Oezbeek, Armeen, Oekraïner, Leipziger en Koedijker met lege handen bleef staan.
Hierna zette de toernooidirecteur himself de gehele Koedijk-Mannschaft op de foto.

Er zijn nog meer leuke toernooien in België en Luxemburg, de grootste afvaardiging krijgt meestal een beker. Dus als we volgend jaar eindelijk onze prijzenkast hebben kan die meteen vergroot worden om de Belgische bekers te huisvesten.

Met dank aan alle bovengenoemde spelers die zich uiterst sportief gedroegen zowel ’s morgens, ’s middags, ’s avonds als ’s nachts! En Dick: "Organisatie bedankt!"