VAKANTIE(SCHAAK) ?

Tijdens mijn werkzame periode keek ik altijd reikhalzend uit naar de aanstaande vakantie. Heerlijk 3 weken op pad met de caravan en daarna weer blij te werk.
Nu de vutperiode is aangebroken is dat vakantiegevoel van vroeger verdwenen. Het gevoel is weg maar de vakantie zelf gelukkig niet. Lekker eens buiten de normale vakantieperiode op pad.
Het nadeel is dat met de huidige competitieopzet (zwitsers) de kroongroep voor mij niet haalbaar is. Teveel verliespunten bij niet aanwezig zijn is mijn deel. Mijn enige kans is dat er bijvoorbeeld 2 bekerronden in november worden gespeeld.
Jullie begrijpen dat ik de competitieleider een en ander in zijn oor heb gefluisterd. Schaakliteratuur meenemen op vakantie? Nou nee, lezen is niet echt een hobby van mij. Toch heb ik als dierenliefhebber 2 toepasselijke boeken meegenomen. "Arno, een hondenleven" van schrijfster Tony de Ridder en "De weg terug" van schrijver Erich Maria Remarque. Beide boeken gaan over het heldendom van dieren in de strijd(oorlog).

Dieren kunnen resultaten sterk beïnvloeden!
Neem nu de grote zwarte hond van de ons ontvallen Ton IJzerman. Ik heb in het verleden enkele thuiswedstrijden bij Ton kansloos verloren omdat de hond, met schofthoogte van 120 cm, zijn grote vervaarlijke zwarte kop op tafel naast het schaakbord neervlijde. Bij elke zet van mij viel er een druppel kwijl naast het schaakbord. Kansloos !!
Ook mijn eigen hond Joep kon er wat van. Mijn thuiswedstrijden van de zomerkampen met Dammie, Slik en Puntje verliepen gegarandeerd positief voor mij. Regelmatig liep Joep zijn rondjes langs de schaaktafels en iedere kleine beweging van mijn gasten werd beantwoordt met ontblootte tanden en opstekende nekharen. Normaal hebben de boys altijd het grootste woord (o.a. bar Rietschoot) maar tijdens deze kennismaking met Joep was het immer ijzig stil in de schaaktempel bij JéPé en menig zwakke stelling stond er plotseling op hun bord.

Mijn held, "gevaarlijke " Joep

 

 

Kortom, ondanks alles heb ik toch nog steeds meer vertrouwen in de goedheid van beesten dan die van schakers.