Mijn ontmoeting met…………..Topalov kijkt belangstellend toe bij de simultaan wedstrijd die ik hier speel tegen Ivan Sokolov. Deze simultaan is een vast onderdeel op de managementavond van het Corus schaaktoernooi. Een dertigtal managers neemt het dan op tegen een grootmeester. Het resultaat is dan ook meestal voorspelbaar

Ik heb me hier goed geweerd en remise gespeeld. Ivan vond zelfs dat ik gewonnen stond. Volgens mij heeft hij te veel op mijn secondanten gelet. Hier was dit Topalov maar ook van Wely, vdWiel en Kramnik kwamen regelmatig een kijkje nemen.

Leuk is dat iedere speler een andere mening over de stelling had. Dat is ook niet verwonderlijk want de partij gaat door en duurde ca. 2 uur. Zo lang geconcentreerd zijn houd ik op onze club meestal niet vol. Ook met Danailov, de manager van Topalov is die avond nog heel wat afgelachen. Het toiletschandaal in Elista werd iedere keer weer opgehaald. Vooral omdat de landelijke pers er blijkbaar tijdens het begin van de partij van die dag geen genoeg van kon krijgen. Toen Kramnik, maar ook Topalov, naar de koffiekamer liepen werden zij gevolgd door een horde persmuskieten (het toilet bevindt zich naast de koffiekamer). Wie goed opgelet heeft kon echter zien dat de spanning tussen deze twee spelers alleen maar is toegenomen. Tijdens de onderlinge partij werd geen hand gegeven. Ik ben dan ook benieuwd hoe het met die twee kemphanen in Mexico af zal lopen. Volgens mij profiteert Anand van dit spanningsveld.

Wat ik proef is dat de gehele schaaktop zich afzet tegen Veselin Topalov maar vooral tegen Sylvio Danailov zijn manager. Die wordt in de wandelgangen een Bulgaarse mafioso genoemd. Ik geloof echter dat Veseling er meer mee zit dan Danailov. Ook tijdens het Corus toernooi was hij weer behoorlijk op dreef. Kijken bij de balie naar de stelling….dan gauw naar voren bij de bar telefoneren…en weer terug. De secondant van Topalov, Cheparinov zat op de hotelkamer. Zelfs de drie wedstrijdleiders probeerden te ontdekken of er signalen werden gegeven en hebben Topie zelfs een keer in de hoek van het podium gezet zodat oogcontact bijna niet mogelijk was. Maar ja, zeker weet je het nooit. Als penningmeester heb ik van Topalov nooit een verkeerde indruk gekregen. Hij is altijd correct, goedlachs en zeer behulpzaam tijdens simultaanpartijen.