Zij trokken van kroegie naar kroegie

Al weer enige weken geleden trok een aantal ons welbekende schakers naar Amsterdam om daar een kroegentocht te houden. Onder het mom van we spelen een schaaktoernooi werd er regelmatig inderdaad een stuk verzet.

Een stuk in de kraag, een stuk op het bord, what is in a name?

Het toernooi begon wat vertraagd. Een stelletje Friezen (geen Buter) kwam aanzetten, beweerde zich te hebben aangemeld echter de organisatie wist van niets. Flexibel als wat heeft de organisatie de Friezen nog weten in te delen alleen toen bleek natuurlijk dat er zo hier en daar nog wat schaakmateriaal tekort was…. Uiteindelijk werd het toernooi met 1 ronde ingekort.

Op de 118e plaats eindigde het duo Sam Kuilboer/Cor Nuyts. Met een gemiddelde Elo van 1415 werd een half punt gescoord. We zullen hier in het midden laten wie het heeft gescoord maar op 26 augustus in Zaandam gaat het nog beter.

Opmerkelijk was dat Cor, in tegenstelling tot een ander onderstaand persoon een vrouw liet terugzetten en toen maar genoegen nam met remise. De Fair Play prijs dus zeker voor Cor, alleen die prijs is er nog niet.

Op de gedeelde 93e plaats eindigde het ervaren duo Thijs van Wijngaarden/Ron Möllenkamp (gem. Elo 1658) met 4 punten.

Als 86e werd geklasseerd de familie Punt (Vader en zoon gemiddeld Elo 1626), score 4,5 punt. Zij hadden zich te laat aangemeld, mochten aanvankelijk niet meedoen, stonden op de reservelijst, kwamen met de taxi kort nadat Willem enige slaappillen had geslikt, bleven helder en oplettend en scoorden in de eerste ronden er lustig op los. Toen begonnen bij beide Puntjes de slaappillen te werken.

(Hierbij moet worden aangetekend dat zij gelijk eindigden met een zgn. huisschaker, Matthijs de Feber (zonder rating), computerprogrammeur bij Erik op de zaak in Amsterdam en die deed voor het eerst in zijn leven mee aan een schaaktoernooi….., doet in Zaandam weer mee…..!) Gedeeld 76e met een gemiddelde Elo van 1478 eindigde het duo Dick Brugman/Jan Hettema (Jan met de Pet) met een totaal van 5 punten. Ook dit duo kreeg hier de vuurdoop in het duo-kroeglopen. Als Brugman nog eens wat sneller gaat drinken en langzamer schaken (of andersom?) had ik het nog niet geweten.

Op de gedeelde 71e plaats, iets tegenvallend als altijd, in korte broek, de heren Slikker/van Dam. Gemiddelde Elo 1759 (!) en een score van 5 en een half punt. Net geen 50%. Elke keer denken we weer dat het een sterk duo is, elke keer weer valt het tegen. Ook dit duo liet de mobiele telefoon uit en gaf geen tussenstanden door… (Zelfs bij het wielrennen hebben ze tegenwoordig "oortjes"). Onze beste vertegenwoordiger was wederom het duo Piersma/Jostmeijer. Een gemiddelde Elo van 1755, wat volgens de ranglijst een 64 plaats had moeten zijn. Piersma speelde als in zijn jonge jaren (wie heeft dat nog meegemaakt?) en werd topscorer en sleepte Erik mee naar een gedeelde 47e plek. Totaal 6,5 punten, ondanks een 0-2 verlies in de laatste ronde tegen een stelletje arrogante kwallen (met mobiele telefoontjes). Oorzaak drank? De oude Piersma dwong (!) in de 1e ronde een persoon van de andere sexe na het aanraken van een stuk tot het zetten met dat stuk. Hierna kon de oude rot haar matzetten in totaal verloren stelling. Het was het dieptepunt van de dag ondanks de hitte (boven de 30 graden), na afloop bleef het terras vooral lang vol met dorstige Koedijkers. De laatste trein werd makkelijk gehaald.